Kas olete viimaste aastakümnete jooksul regulaarselt kasutanud selliseid kosmeetikatooteid nagu peitekreem või ripsmetušš? Siis on oht, et olete kokku puutunud säilitusainega butüülparabeen, mis on nüüdseks kinnitatud endokriinsüsteemi e hormonaalsüsteemi kahjustav aine.  Parabeenide uuringud nii raku- kui ka loomkatsetes on näidanud, et need võivad jäljendada naissuguhormooni (östrogeeniefekt). Mõne parabeeni puhul näitavad uuringud ka seda, et need võivad pärssida meessuguhormooni (antiandrogeenne toime).

Enne suve lisati butüülparabeen ECHA kandidaatide loetellu endokriinsüsteemi häirivate omaduste tõttu, mis on kosmeetikas lubatud kemikaali jaoks ebatavaline. Otsus põhineb DTU toidu ja Taani keskkonnakaitseagentuuri põhjalikel uuringutel, kuid butüülparabeeni endokriinsüsteemi häirivatest omadustest on teadlased, tootjad ja valitsusvälised organisatsioonid arutanud juba üle 20 aasta. ECHA kandidaatide nimekiri on loetelu kemikaalidest, mida EL on pidanud soovimatuks ja soovib nende negatiivse mõju tõttu tervisele ja keskkonnale aja jooksul järk-järgult kaotada.

Hoolimata sellest, et butüülparabeen on märgitud endokriinsüsteemi kahjustavaks aineks, on see siiski kosmeetikas lubatud. Üksik toode ei kujuta tõenäoliselt sinu tervisele ohtu, kuid ühe toote kokkupuude koos teiste soovimatute ainetega, millega puutute igapäevaselt kokku, tekitab kokteiliefekti. Pikemas perspektiivis võib see mõjutada endokriinsüsteemi.

Butüülparabeeni kasutatakse paljudes kosmeetikatoodete kaubamärkides, hoolimata viimase paarikümne aasta jooksul toimunud tulistest vaidlustest. Kasutamine on aastate jooksul siiski vähenenud.

Mitmed kaubamärgid on oma uusimates toodetes butüülparabeeni koostisainete hulgast juba eemaldanud või plaanivad selle aine kasutamisest loobuda tulevikus. Kuid on ka kaubamärke, mis peavad butüülparabeeni kasutamist seaduslikuks ja ohutuks ning seetõttu jätkavad nad selle aine kasutamist.

Taani Tarbijate Nõukogu THINK Chemicals on küsinud 17 kaubamärgiomanikult, kes hõlmavad 26 kaubamärki, kas nad lõpetavad butüülparabeeni kasutamise:

Clinique – JAH, ainet ei kasutata kõige uuemates toodetes
Galderma Nordic AB – JAH
Tavaline A / S / W7 / Creightonid / Cuticura / Derma V10 / Elina – JAH
LVMH / Benefit – JAH, kõik parabeenid kaotatakse järk-järgult
Unilever / Dove – JAH, ainet ei kasutata kõige uuemates toodetes
net-shopping.dk / Pjur – JAH, ei telli butüülparabeeniga uusi tooteid
Evoluderm – JAH, kõik parabeenid kaotatakse järk-järgult
Reckitt Benckiser Group – pole kindel, kuid pole välistatud
Saether / Shiseido – EI, butüülparabeeni kasutamine on endiselt seaduslik
Procter & Gamble / Aussie – EI, butüülparabeeni kasutamine on ohutu
Bondi Sands – EI, ei loobu järk-järgult
L’Oreal / Garnier / Kiehl’s / Maybelline / Biotherm – viitab Taani kosmeetika- ja detergentide liidu avaldusele. Vt siin
Redken – vastust pole
Miaray – vastust pole
Xpeli turundus / Argan – vastust pole
The Body Shop – vastust pole
Saether / Rimmel – vastust pole

Kui soovite parabeenidega kokkupuudet vähendada:
 
– Otsige kosmeetikatooteid, millel on Põhjamaade ökomärgis Swan. Parabeenid ja muud arvatavad endokriinide häirijad on Swan märgisega tootes keelatud.
 
– Hoidke koostisosade loendil silma peal ja vaadake, kas mõni aine lõpeb -parabeeniga. Kõige olulisemad parabeenid, mida tuleb vältida, on butüülparabeen ja propüülparabeen.
 

Artikkel on refereeritud Taani Tarbijate Nõukogu THINK Chemicals veebilehelt. Loe pikemalt.